Kokemuksia coachingista

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Systeeminen coaching on palvelu, jolla organisaatio parantaa henkilöstönsä suoriutumista ja jaksamista. Usein työpaikalla itse työ ei ole suurin haaste, vaan kaikki muu, mitä ympärillä on: ihmisten väliset suhteet ja henkilökemiat tai kuormituksen ja palautumisen tasapaino.

Tiedämme varsin hyvin, miten hyvin toimiva ryhmädynamiikka tai työntekijän hyvä jaksaminen parantaa tulosta. Ja miten suoriutumien heikkenee valtavasti jos nämä asiat eivät ole kunnossa. Annoin asiakkaideni kertoa miten he ovat kokeneet coachingin:

Systeemisen coachingin avulla ymmärsin, mistä jaksaminen koostuu. Coach osaa auttaa ajattelemaan täysin eri tavalla, kuin mitä aiemmin on tehnyt. Tällä tavoin huomasin, mitä elämässäni ja työympäristössä tapahtuu ja miten se vaikuttaa tuloksiin ja jaksamiseeni. Usein sitä vain toimii saman kaavan mukaan, mutta coachin avulla huomaa, mistä tietynlainen toiminta johtuu ja mitä sillä tavalla toimimalla koitin välttää. Löysin ratkaisuja toimia eri tavalla.” -55v. yrittäjä

Systeemisen coachingin avulla ihminen pystyy tarkastelemaan itseään ajattelijana, ikään kuin ulkopolelta. Tiedäthän, usein on helppo neuvoa toisia, tai johtaa alaisiaan tai jopa sanoa lapselle mitä nyt tulisi tehdä. Itsemme kanssa olemme usein kuitenkin enemmän kuin jumissa.

Miksi näin on? Olemme usein – ja ihan järkevästä syystä – autopilotilla. Teemme päätöksiä osittain automaattisesti, aiemmin totutun kaavan mukaan. Lisäksi myös omat tunteemme vaikuttavat päätöksiimme halusimme tai emme.

Kun neuvomme toista ihmistä, eivät omat tunteemme ole tässä välissä puskurina. Siksi on helpompaa kannustaa kollegaa hakemaan rohkeasti uutta työtä tai sanoa lapselle että ei, et voi syödä jäätelöä ennen ruokaa. Kun itse olemme samassa tilanteessa, on toiminnan säätely vaikeampaa. Coaching auttaa tarkkailemaan omaa ajattelua, omia tunteitaan ja syitä, miksi teemme tietynlaisia päätöksiä:

Hyödyin systeemisestä coachingista todella paljon. Oivalsin sen, kuinka olen antanut negatiivisten työasioiden vaikuttaa koko elämääni. Coachingin avulla ymmärsin, kuinka negatiivinen tunne on sinänsä ihan sallittu reaktio, mutta sen ei saa antaa jäädä päälle – varsinkin jos asia on sellainen, mihin itse ei pysty vaikuttamaan. Tämä toimii, ja osaan nyt suhtautua asiaan paremmin koska sillä toisellakin osapuolella voi olla omat paineensa tai painostajansa. Systeeminen coaching kevensi omaa oloani ja suosittelen sitä erittäin lämpimästi.” -59v. aluepäällikkö

Systeemisessä coacgingissa ei neuvota, miten työtä tulisi tehdä. Siinä ei myöskään neuvota, miten tulisi ajatella. Systeemisen coachingin avulla ihminen oppii kääntämään ajatukset oman toimintansa syihin ja seurauksiin. Sitä on systeemisyys.

-Miksi teet mitä teet?

-Mitä muita vaihtoehtoja voisi olla?

-Mitä syitä muilla ihmisillä voi olla toimintansa takana?

-Mitä voit tänään tehdä sen eteen, että olisit huomennakin motivoitunut?

-Mikä on pienin teko, mikä sysää tapahtumaketjua tuloksekkaampaan suuntaan?

Systeemisestä coachingista tuli ihmeellinen olo koko päiväksi! Se oli jotain ihan erilaista mitä olen koskaan kokenut. Ymmärsin nyt, minkä takia koen asiat tietyllä tavalla ja myös sen, miksi joku toinen kokee hyvin eri tavoin. Sain konkreettisia keinoja lähestyä asioita nyt eri tavalla, jotta saan viestini välitettyä paremmin – ja että tulen kuulluksi. Tiedän nyt, mitä minä voin kehittää omassa toiminnassani ja koen, että ymmärrän myös muita paremmin.” -46v. kaupan alan työntekijä

Systeeminen coaching on parasta tukea, mitä voit antaa esihenkilöillesi. Tiimin vetäminen on kuormittavaa ja hänen suoritumisensa näkyy usein suoraan tuloksessa. Siksi hänen hyvinvointinsa on oltava prioriteettisi:

Coachingissa Hannan kanssa oivalsin syvempiä syitä sille, miten saan hyvinvointia ja jaksamista tukevan elämäntavan pysyväksi. Ymmärsin myös paremmin konkreettisten tavoitteiden asettamisen merkityksen ja asetin uusia, pieniä ja suurempia tavoitteita jatkoa varten.” –24v. ravintola-alan vuoropäällikkö

Esihenkilösi taidot säädellä omaa kuormittumistaan ja palautumistaan on ensiarvoisen tärkeää sairauspoissaolojen vähentämiseksi, työhyvinvoinnin parantamiseksi ja näiden kautta vaikuttaa siis siihen, mitä viivan alle jää. Stressinhallinta ja autonomisen hermoston toiminnan säätely on taito, jota voi opetella. Tasapainoinen elämä ja hyvinvointia tukevat elintavat auttavat tähtipelaajiasi suoritumaan työssäänkin paremmin:

Mielestäni systeeminen coaching on herättänyt minussa uusia ajatuksia ja saanut minut huomaamaan, että teen paljon tiedostamattomia valintoja. Sen oivaltaminen on auttanut muuttamaan esimerkiksi joitakin syömiseen liittyviä tapoja. Lisäksi coaching on antanut voimaa huonoina hetkinä ja antanut uutta pontta jatkaa treeniä.” -43v. lääkäri

Systeemisessä coachingissa voidaan käsitellä myös epävarmuuksia ja pelkoa aiheuttavia haasteita. Näiden voittaminen tekee ihmisestä rohkeamman ja psyykkisesti kestävämmän:

Coachingissa kävimme läpi opiskeluihini liittyviä epävarmuuksia. Olen nyt pystynyt tunnistamaan paremmin näitä negatiivisia tunteita ja rationalisoimaan niitä paremmin. On hyvä saada asioihin ja omiin ongelmiin jonkun toisen (etenkin ammattilaisen) näkökulmaa, koska muuten jäisi tosi helposti itse vellomaan niihin tunteisiin, eikä se haastaisi niitä mitenkään.” -25v. opiskelija

Olen ammatiltani fysioterapeutti ja työurani olen tehnyt liikunnan ja hyvinvoinnin parissa ja tällä hetkellä suoritan psykologian aineopintoja avoimessa yliopistossa. Tämän johdosta systeemisessä coachingissa pystyn ottamaan huomioon ihmisen sekä fyyisen että psyykkisen jaksamisen.

Stressinhallinta, kuormittumisen ja palautumisen säätely sekä oman ajattelun ja positiivisen itsepuhelun kehittäminen ovat parasta osaamistani.

Systeeminen coaching on tarkoitettu yrittäjille sekä yrityksille, jotka haluavat tukea tärkeitä tähtipelaajiaan tänä kuormittavana aikana. Systeeminen coaching tapahtuu etäyhteydellä ja suositus on 1-3 tapaamista alkuun viikon- parin välein. Tarvittaessa tätä voi jatkaa esimerkiksi kerran kuussa tapaamisin. Odotan yhteydenottoasi. Laita minulle viestiä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *