Johda itsesi irti töistä!

Yhtenäinen identiteetti on perusta hyvälle mielenterveydelle. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen tietää kuka ja millainen on. Yhtä lailla hyvää mielenterveyttä ja riittävää stressinhallintakykyä tukee ajatus siitä, että ihminen osaa erotella itsensä eri konteksteihin. Esimerkiksi työminä, puolisominä, ystäväminä, urheiljaminä jne. Yksi ihminen voi siis olla näitä kaikkea.

Miten tämä liittyy työstä irtautumiseen ja stressinhallintaan? Kuvittele erittäin päämäärätietoinen, työorientoitunut ja aikaansaava ihminen. Ehkä se voit olla sinä, tai joku tuntemasi henkilö. Hänellä on tavoitteita ja toiveita liittyen työuraan. Hän panostaa työhönsä paljon. Työt kantautuvat kotiinkin, vähintään ajatuksen tasolla. Harrastuksille ei oikein ole aikaa. Työ näyttelee suurinta osaa hänen elämässään. Ehkä hän toivoisi asian olevan toisin, mutta näin nyt tällä hetkellä on.

Mitä tapahtuu, jos työsaralla asiat eivät mene ihan putkeen? Myyntitavoite ei täyty, asiakas perääntyy, lomautukset tai yt-neuvottelut iskevät? Silloin tämä ihminen kokee erittäin voimakasta stressiä. Mitä suurempaa osaa työ hänen elämässään näyttelee – ja mitä vähemmän tilaa hänellä on muille elämän osa-alueille, kuten perheelle, ystäville, harrastuksille – sitä suurempi vaikutus työongelmilla on hänen mielenterveydelle ja jaksamiselleen.

Oletko kuullut sanonnan ”ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin”? Mitä arvelet sen tarkoittavan? Jos kori tipahtaa maahan, ja kaikki kananmunasi ovat tuossa yhdessä korissa, kaikki on mennyttä! Näin käy jaksamisellesi jos identiteettisi on vahvasti työminään perustuva. Siksi on erittäin viisasta antaa aikaa ja huomiota myös muille elämän osa-alueille. Jos pystyt kokemaan onnistumisia, menestystä ja nautintoa muilla elämän osa-alueilla, koettu kuormituksesi on vähäisempää, vaikka töissä menisi huonosti.

Koettu kuormitus

Huomaa sana ”koettu” kuormitus. Se tarkoittaa, että stressitekijöitä ei sinänsä ole yhtään vähempää, koet ne vain vähemmän kuormittavina. Tällä tavoin pystyt säätelemään stressin kokemista, vaikket suoraan pystyisi vaikuttamaan siihen, mitä esimerkiksi työpaikalla tapahtuu.

Kun olet stressaantunut, jaksamisesi sakkaa tai muuten vain väsyttää, kysy itseltäsi, minkä verran asteikolla 1-10 olet pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan omaan kuormittuneisuuteesi? Minkä verran olet pyrkinyt:

-vaikuttamaan suoraan stressaaviin tekijöihin

-tekemään asioita, joista nautit (kuten harrastamaan, kuuntelemaan musiikkia)

-viettämään aikaa perheen kanssa

-viettämään aikaa ystävien kanssa

-nukkumaan enemmän

-hengittämään tietoisesti tai meditoimaan

-vastaanottamaan tunteesi sellaisina kuin ne ovat, yrittämättä poistaa niitä

Jos vastaus näihin kaikkiin on nolla, se ole ollenkaan huono juttu. Päin vastoin, nyt tiedät mitä voit tehdä koetun stressin vähentämiseksi! Johda omaa stressinhallintaasi. Tee selvä ero työajan, perheajan ja harrastusajan välille. Ole se ahkera tyyppi työpaikalla, mutta vanhempi tai puoliso kotona, ja urheillessa urheilija. Irtaudu töistä jonkin aktiivista huomiota vaativan tekemisen parissa. Ole aktiivisesti läsnä kotona, harrasta jotain, mikä vaatii keskittymistä.

Johda omaa hyvinvointiasi

Zombina Netflixin tuijottaminen ei vaadi erityisesti keskittymistä, eikä se auta yhtä tehokkaasti irtautumaan töistä kuin vaikakkapa uuden taidon opettelu harrastuksen parissa. Myönnän, että joskus on päiviä, jolloin täytyy olla hetki zombina ja koomailla sohvalla. Mutta mikäli näitä zombipäviä jon 6-7 viikossa, on jotain tehtävä.

Tee aktiivisesti niitä asoita, mitkä parantavat jaksamistasi. Koska mieli ei välitä, tuliko onnistumisen kokemus liikunnan vai työn parissa. Mieli huomaa vain että onnistuit jossakin. Ja tuo vaikutus leviää ihan jokaiselle elämän osa-alueellesi! Joten jos töissä ei ole onnistumisia näkyvissä lähiaikoina, paranna henkistä kapasitettiasi järjestämällä muita toimia elämässäsi niin, että onnistut niissä! Nauti muista asioista! On uskomatonta, miten omaa itseään, palautumistaan ja jaksamistaan pystyy johtamaan tällä tavoin. Mutta se vaatii sen, että teet näitä asioita. Näe oma vastuusi ja mahdollisuutesi johtaa omaa elämääsi.

time-371226_1920

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *