Tunnistatko nämä ajatukset?

On muutamia tekijöitä, jotka on hyvä opetella tunnistamaan omassa ajattelussa, mikäli haluat saada elämäntapamuutoksen aikaan. Nämä tekijät paljastavat syyt, miksi aiemmat yritykset ovat lopahtaneet, tai hyvän alun jälkeen olet palannut vanhoihin tapoihin. Tunnistatko näitä lauseita omassa ajattelussasi? 

Oma epäusko onnistumiseen

”Yritän pudottaa painoa”

”Koitan liikkua enemmän”

”Voisin käydä lenkillä”

Sanat, yritän, koitan, voisin, paljastavat sen, ettet vielä täysin itsekään usko siihen, että pystyt tähän. Tarvitaan vain yksi ihminen maailmassa uskomaan, että pystyt tekemään tämän ja se ihminen olet sinä itse! Jos et itse usko, et todennäköisesti edes aloita. Tämän takia olet ehkä usein aikonut, mutta jo se ensimmäinenkin liikuntakerta on aina vain siirtynyt ja siirtynyt.

Ratkaisu?

Aseta tavoitteet sellaisiksi, että ne tuntuvat saavutettavilta, mahdollisilta. Tärkeintä on uskoa että pystyy tähän! Hyvä konsti on ottaa apua mukaan, esimerkiksi valmentaja. Valmentaja huolehtii miten asiat tehdään. Näin sinulle ei jää pohdittavaksi millä tavoin liikkua ja miten usein, mitä syödä ja minkä verran. Helpotat omaa urakkaasi huomattavasti. Lisäksi se, että valmentaja uskoo sinuun, vahvistaa omaa itseluottamustasi ja motivaatiotasi.

Sano mieluummin:

”Pudotan painoa 5kg”

”Käyn lenkillä kahdesti viikossa ja salilla kerran viikossa”

Näin sanat yritän ja koitan, vaihtuu varmaan tekemiseen, ”pudotan” ja ”käyn”.

Epämääräiset tavoitteet

”Liikun enemmän”

”Syön terveellisemmin”

Minkä verran on ”enemmän”? Mistä tiedät että oletko syönyt terveellisemmin? Konkretisoi tämä, jotta tiedät, teetkö kuten aioit.

Sano mieluummin:

”Liikun puoli tuntia päivässä” tai ”Käyn kahdesti viikossa salilla” tai ”Syön kasviksia joka aterialla”

Oman vastuun välttely

”Toivottavasti tämä onnistuu”

”Katsotaan, kuinka kauan tämä onnistuu”

”Jos lapset menevät ajoissa nukkumaan, teen kotitreenin”

Onnistuminen täytyy olla vain ja ainoastaan sinusta itsestäsi kiinni. Mikäli onnistuminen riippuu jostakusta toisesta, kuten lasten nukkumaanmenosta, tai siitä, saatko puolisolta kyydin salille vai et, tai säästä – että menetkö lenkille vai et jos sataa vettä, ollaan heikoilla kantimilla.

Sinun on asetettava tavoite niin, että sen onnistuminen riippuu sinusta. Mikäli haluat lenkkeillä, mutta et räntäsateessa, tee varasuunnitelma minkä toteutat huonon sään sattuessa.

Jos päivittelet itseksesi että toivottavasti tämä onnistuu, kirkasta itsellesi konkreettiset teot, mitä sinun on päivittäin tehtävä. ”Toivottavasti tämä onnistuu” on ikään kuin rukoilua. Tässä ei rukoilu auta, vain sinä itse pysyt valitsemaan oikeita valintoja lautasellesi tai pukemaan lenkkitossut jalkaan.

Sano mieluummin:

”Laitan tämän onnistumaan!”

”Käyn päivittäin lenkillä, mutta huonon sään sattuessa teen kotitreenin”

”Menen kaverin kyydillä salille, mutta jos en saa kyytiä, käyn lenkillä”

Uskomukset

”Olen aina ollut herkuttelija”

”En ole koskaan ollut liikunnallinen”

”Olen aina ollut huono liikkumaan”

”Olen liian mukavuudenhaluinen”

Muodostamme uskomuksia itsestämme jo lapsuudesta lähtien. Uskomus on ikään kuin narratiivi, tarina itsestämme. Niiden avulla selitämme itsellemme, millaisia ja keitä olemme. Tällä tavoin muodostamme omaa identiteettiämme.

Meillä on useita tarinioita, uskomuksia itsestämme. Osa niistä liittyy liikkumiseen ja ruokailuun. Voi olla että vanhemmat ovat sanoneet sinun olevan herkuttelija tai kömpelö liikkumaan. Uskomme tällaisen, varsinkin lapsen korvin kuultuna, sataprosenttisena totuutena.

Kun kerran muodostamme uskomuksen, vahvistamme sitä omalla käytöksellämme. Joka ikinen huono liikuntakokemus päättyy siihen että sanomme itsellemme ”Olen aina ollut huono liikunnassa, joten ei ihme että tämäkin kerta oli epämiellyttävä”.

Tai jos joku liikuntakerta sattuukin olemaan kivaa, saatamme sanoa ”Onpa outoa ettei tämä ollut ihan hirveää, koska yleensä en tykkää liikkumisesta”. Tässä jälkimmäisessäkin lauseessa vahvistimme uskomustamme, että ”en tykkää liikkumisesta”.

Estävä vai edistävä uskomus?

Millaisia uskomuksia tunnistat itsessäsi? Ovatko ne edellä mainuttujen tavoin estäviä uskomuksia? ”En ole liikkujatyyppiä” estää sinun etenemisesi kohti tavoitteitasi, ainakin mikäli tavoitteesi on liikunnan lisääminen.

Ratkaisu: Muodosta uusia uskomuksia itsestäsi, sellaisia, jotka vievät sinua eteenpäin, edistävät prosessia.

Sano mieluummin:

”Olen aloitteleva liikkuja”’

”Olen ”painonpudottaja”

Tämä ”painonpudottajaksi itsensä indentifioiminen voi herättää vastareaktion monessa. Toisille se sopii, toisille ei missään nimessä! Ihmiset käsittelevät asioita, kuten painonpudotusta eri tavoin. Toinen ei halua pyrkiä laihduttamaan, vaan hän lisää kasviksia ja liikuntaa ja välttää liian pitkiä ateriavälejä.

Toiselle toimii se, että hän muistuttaa itselleen, että nyt on painonpudotus meneillään, joten en voi syödä samalla tavalla kuin ennen. Tämä voi auttaa häntä muistamaan, että ottaakin ruokaa 2/3 siitä määrästä mitä ennen, ja laittaa loput kasviksia.

Mitä mieltä olet, kumpi tulokulma asiaan sopiis sinulle?

Pois aivojen autopilotilta

Mikäli mieli menee autopilotille helposti, eli terveelliset valinnat ”unohtuvat” päivän tuoksinassa, voi auttaa se, että identifioi itsensä painonpudottajaksi. Ei sitä pidä pelätä, kuten ei sitäkään faktaa, että rasvaa polttaessa on mentävä miinuskaloreille. On vaan mietittävä, millainen lähestymistapa itselle sopii. Mikäli et halua identifioida itseäsi painonpudottajaksi, voit sanoa ”Tykkään hoitaa terveyttäni”. Pointti on se, että korvaat estävät uskomukset uusilla, eteen päin vievillä uskomuksilla.

Halukkuus kohdata negatiivisia tunteita?

Vielä yksi asia: Miten halukas olet kohtaamaan niitä negatiivisia tunteita, mitä nämä asiat aiheuttavat? Herkkujen syömättä jättäminen harmittaa. Kyllä, se harmittaa! Liikkumaan lähteminen sohvalta harmittaa aika usein myös, kun olisi kiva vain makoilla.

Miten halukas olet sietämään tätä hetkellistä harmitusta? Mikäli välttelet tätä harmitusta, jätät aina nämä tärkeät teot tekemättä! Tätä sietokykyä tulee opetella. Ja vähitellen harmitus tuntuu laantuvan, mutta se vaatii sen, että teet tekoja hetkellisestä epämukavasta olosta välittämättä.

Sinä pystyt siihen!

Rohkeutta valitsemallesi polulle! Teet hyviä tekoja itsellesi! Ota mielellään kaikki sosiaalinen tuki vastaan mitä saat; hanki treenikaveri, pyydä puolisoa tsemppaamaan tai hanki valmentaja. Vaikka vastuu on yksin sinulla, tarvitset silti tukea. Koska ansaitset kaiken tsempin ja kannustuksen kun rakennat itsellesi terveempää ja virkeämpää arkea.

identity-795260_1920

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *