Maastavedon tekniikka – lavat yhteen vai ei?

Maastavedossa on useita komponetteja, jotka tulee hallita jotta nosto on turvallinen ja taloudellinen. Yksi ehkä yleisimmistä erehdyksistä on se, että lapojen veto yhteen. Miksi näin ei saa tehdä?

Katso video oikeaoppisesta käsien ja lapojen asennosta. Huomaa, että nostomatka pitenee, jos lavat vedetään yhteen ja tämä tekee nostosta vaikeamman. Lavat myös pyrkivät purkautumaan joka tapauksessa raskaita kuormia vedettäessä. Siksi ne tulee asettaa roikkuvaan asentoon jo lähdössä, jotta elämistä takaketjustossa ei tapahdu. Mikäli lavat purkautuvat kesken noston, muuttuu kehon takaosan tensio ja tämä vaikeuttaa selän paikallaan pitämistä.

Löysät otetaan pois vetämällä tankoa roikkuvin käsin, ja vasta sopivan esijännityksen löydyttyä, aloitetaan varsinainen veto iriti maasta. On tärkeää paineistaa keho vetämällä happea syvälle ja tämän jälkeen pidättää hengitystä ja puristaa vatsalihaksia. Tämä paineistus pitää kehon tiukkana.

Lavat yhteen maastavedossa?

Mitä jos kuitenkin vetää lavat yheen? Matalilla kuormilla se ei varsinaisesti haittaa mitään. Joskus, esimerkiksi suorin jaloin maastavetoa bodailutyylillä tehdessä se voi olla jopa hyvä konsti lisätä takaketjuston jännitystä, koska painot ovat sen verran pienet, että lapoja jaksaa kannatella sarjan ajan.

Jos tarkoitus on kuitenkin opetella voimanostossa vaadittava tekniikka ja nostaa mahdollisimman suuria rautoja, kannattaa lavat jättää roikkumaan ja opetella jännittämään selkä oikeaoppisesti. Leveä selkälihas aktivoidaan painamalla tankoa kohti jalkoja, eli aktivaatio tulee tästä, ei lapojen yhteen vedeosta. (Lavat eivät muutenkaan mene koskaan täysin yhteen, mutta ymmärrettävyyden vuoksi käytän retraktiosta termiä ”lavat yhteen”).

Huomaa että rintaranka saa olla hieman pyöreä. On tärkeää, että sen asento ei kuitenkaan muutu noston aikana. Alaselkä kannattaa pyrkiä pitämään neutraalina, mutta vaikka alaselkäkin olisi vähän pyöreä, senkään asento ei saa muuttua noston aikana. Tämä muuttumattomuus, lukittu asento on tärkeä turvallisuustekijä.

Screenshot_20210102_111140
Screenshot_20210102_111127
Maastavedon tekniikka - lavat yhteen vai ei?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *